Meg kell, hogy valljam, hogy egyre jobban élvezem ezt a karácsonyi nyüzsgést. Komolyan. Az izgatottan ajándékok után kutató embereket, ahogy néha elfeledkeznek magukról és a bolti zenével együtt dúdolják a dalokat. A minap a könyvesboltban valaki meg “táncolt” is. Azt, hogy szinte minden kirakat csillog-villog, kicsi és nagy színes díszek lógnak mindenhol. Már a legkisebb közértbe sem lehet úgy bemenni, hogy ne szóljon valamilyen karácsonyi dal. És, hát igen. Néha engem is elkap a láz és hazáig dúdolom a nótát.
Mi pedig folytatjuk az adventi vasárnapozást. Mivel tudtuk, hogy ez a hétvégénk nagyon zavaros lesz a sütési részt egy kicsit előre hoztam és nem vasárnap hanem a hét közben készítettem el a süteményeket, merthogy két dolgot sütöttem.
Szerintem mindenki ismeri a Csengetett, Mylord?-ot és szerette volna legalább egyszer megkóstolni Mrs. Lipton kíváló cseresznyés süteményét.
“Mrs.Lipton” cseresznyés süteménye
A boltból:
200 g koktél cseresznye (szerintem rendes cseresznyéből is készíthető)
200 g liszt
1 kiskanál sütőpor
175 g vaj (nagyon puha legyen, de ne folyékony)
175 g cukor
3 tojás
50 g darált mandula
csipet só
A munka:
Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kenjünk ki és béleljük ki sütőpapírral, a sütőt 170 fokra (gázon kb. 3-as) melegítsük elő.
A cseresznyéket vágjuk félbe és forró víz alatt mossuk le róluk a ragadós cukros bevonót. Konyhai papírtörlővel szárítsuk meg.
A lisztet és a sót szitáljuk egy edénybe. A vajat magában egy másik edényben egy mixerrel vagy fakanállal addig kavargatjuk amíg krémes lesz. Hozzáadjuk a cukrot és tovább kavarjuk amíg kifehéredik és habos lesz. Majd egyenként keverjük bele a tojásokat is. Minden tojás után jó alaposan kavarjuk el. Végül keverjük bele a mandulát. Egy kanál lisztet tegyünk egy tálba és jó alaposan forgassuk bele a cseresznyéket. A maradék lisztet szitáljuk a masszába és óvatosan keverjük össze, majd keverjük bele lisztes cseresznyét is (ha liszt marad a tálkában azt is keverjük a masszába). Kanalazzuk az előkészített formába. A közepére csináljunk egy mélyedést, hogy amikor a tészta feljön akkor nagyjából egyenes legyen. Tegyük a sütőbe és kb. 1 és ¼ óra alatt süssük készre. Ha kész süteményrácson hagyjuk kihűlni. Ahogy a filmben láttuk egy süteményes dobozban tárolható.
Tudom, hogy ez nem igazán karácsonyi, bár szerintem egy kis fahéjjal könnyen átalakítható.
Nagyon finom lett. Az egyetlen hiba annyi volt, hogy a cseresznye lement az aljára. Na, majd megkeresem Mrs. Liptont és megkérdezem miért.
A másik sütemény pedig Delia Smith karácsonyi tortája volt. (Az alábbi receptet és a fényképet a www.deliaonline.com oldalról kölcsönöztem.) Delia Smith tulajdonképpen az itteni Horváth Ilona. Ahogy nálunk a szakácskönyv a Horváth Ilona-féle, úgy itt Delia könyve. (Benne van a magyar gulyás is.)
A következő tortát összeállítani nem nehéz, de 4 órát kell sütni, szóval nem egy gyors sütemény.
Delia karácsonyi tortája
A boltból:
450 g szárított bogyós gyümölcs (áfonya, ribizli, szeder, stb)
350 g mazsola
50 g koktél cseresznye
50 g cukrozott narancs és citrom héj
3 kanál konyak
225 g liszt
½ teáskanál só
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
½ teáskanál fűszerkeverék (fahéj, kardamom, szegfűszeg)
225 g vaj
225 g barna cukor
4 tojás
50 g apróra vágott mandula
1 kanál cukornádszirup (szerintem mézzel helyettesíthető)
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
110 g egész mandula vagy marcipán (nyújtható legyen)
A munka:
A sütés előtti éjszaka a szárított gyümölcsöket keverjük össze a konyakkal és egy konyharuhával letakarva hagyjuk állni.
Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kenjünk ki vajjal és béleljünk ki sütőpapírral. A formát kívülről szintén csomagoljuk körbe sima barna papírral és spárgával kössük rá a papírt. (Ez a hosszú sütési idő miatt extra védelemként szükséges.)A sütőt melegítsük elő 140 fokra (gázsütőn kb. 1-es fokozat).
A lisztet, sót és fűszereket szitáljuk egy tálba. Egy másik tálba keverjük össze a vajat és a cukrot amíg kivilágosodik és habos lesz. A tojásokat egy másik edényben keverjük össze és kanalanként adjuk a masszához. Minden kanál után kavarjuk el a tojást a tésztában. Ha a tojást teljesen elkevertük adjuk hozzá a lisztet és laza keverő mozdulatokkal keverjük össze. Sorban keverjük bele az összes hozzávalót a reszelt narancs és citromhéjjal zárva a sort. Kanalazzuk a formába és ha nem akarjuk a végén marcipánnal és cukorral bevonni akkor az egész mandulákat rendezzük el a tetején. A tortát takarjuk le duplán hajtogatott sütőpapírral aminek a közepére egy 50 Forintosnyi lukat vágunk. Tegyük a tortát a sütő legalsó polcára és minimum 4,5 órán keresztül süssük. A sütési idő lehet több, de négy órán keresztül biztos, hogy nem kell vele semmit csinálni. Ha megsült fél órát hagyjuk a formában hűlni. Utána vegyük ki, egy hurkapálcikával csináljunk rá lukakat és locsoljuk meg néhány teáskanál konyakkal. Egy fém süteményes dobozban, sütőpapírba csomagolva tároljuk, ha akarjuk időnként a továbbiakban is locsolgathatjuk konyakkal. Ha marcipánnal vagy cukorral szeretnénk bevonni akkor a tálalás előtt felmelegített lekvárral kenjük meg a tetejét és tegyük rá a méretre nyújtott marcipán és cukor borítást. (Itt mind a kettőt szokás).
Mivel mi még csak a tárolásnál tartunk a miénkről még nincs kép. Sajnos nem lett ilyen szép magas, de nagyon kellemes illata volt amikor sült.
És ahogy elterveztük most is voltunk a városban adventi sétálni. Most vasárnap a korcsolyapályákat és a Trafalgar téren felállított karácsonyfát néztük meg.
Kezdtünk a Természet Tudományi Múzeum udvarán,
voltunk a Hyde Parkban,
és útba ejtettük a Trafalgar téren a karácsonyfát. Minden évben itt áll a londoniak karácsonyfája, amit Norvégia ajándékoz Londonnak (1947 óta) a második világháborúban nyújtott segítségért.
Megnéztük a Somerset House udvarán felépített jégpályát,
és a Covent Garden érintésével hazaindultunk.
Kicsit fáradtan és átfázva hazaértünk, meggyújtottuk a második gyertyát és ettünk egy szeletet Mrs. Lipton Gabi, a kezdő konyhatündér kiváló cseresznyés süteményéből.
Ezektől a fotóktól mindig odavagyok. Annyira szép London! Covent Garden a kedvencem még mindig, télen is van ott vmi érdekesség?? :)
VálaszTörlésA második süti bonyolultnak tűnik, legalábbis az összetevők szempontjából: szerecsendió, szárított bogyós gyümölcs??wtf?? :) :) Hol lehet ilyeneket beszerezni? Ha azt mondod, hogy a közértben.... :) Na mindegy, egyelőre a mrs Lipton féle sütivel szemezgetek. :) Puszi
Amikor ott voltunk pont egy no enekelt. Nagyon szep volt. Meg valahol zenekart is hallottam. Szerecsendio a fuszereknel van, aszalt vagy szaritott gyumolcs meg ha nincs rendes boltban akkor nezd meg egy "egeszseg" boltban. Szerintem lehet szilvat, barackot hasznalni. Egyebkent nem nehez osszerakni. Kivancsi vagyok milyen lesz.
VálaszTörlésna megcsináltam a sütit és ízlik, bár nem hasonlít a tiédre. Kissé laposabb, de mindenhol van benne cseresznye és barnább is a tésztája.:) Figyu a sütési idő biztos, hogy ilyen sok?? 40 perc után ki kellett vennem, mert tök barna volt már a teteje.
VálaszTörlésEn egy oran at sutottem. De az en sutom eleg regi, lehet, hogy az is szamit. Sima cserit raktal bele? Hogy csinaltad, hogy nem maradtak az aljan. Csalas! :)
VálaszTörlésVarom a kovetkezo adventi beszamolot! :)
VálaszTörlésSutisutest meghagyom neked, lattam par receptet mar amit szivesen kiprobalnek, de addig nem, amig nem lesz rendes sutom. A mostani albis suto ugyanis vicces dolgokat muvel, amire en nem mosollyal, hanem inkabb idegrobbanassal reagalok.
Allitolag a cseresznye/afonya es barataik akkor nem mennek le az aljara ha mielott a tesztaba boritod, meglisztezed. Egyszer ki kene probalni... De a muffinokat meg mindig vakarom ki a tepsibol.
Tovabbi jo sutogetest! :)
Muci:
VálaszTörlésKösz. Hát a helyzet az, hogy egy jó sütőre én is nagyon vágyom. Aminek ablak van az ajtaján. :).
Megliszteztem, de valahogy nem akarja az igazságot. De tudom már azt mondom, hogy direkt ilyen.
A muffinokhoz nekem nagyon bevált a szilikonos forma. A többi sütihez nem szeretem, de muffint sütni a legjobb abban.