2011. január 31., hétfő

Hol is tartottam?

Ja, tudom már Karácsony. Ó, de régen volt. Volt ám nagy süteményevészet.
Kidíszítettük a már hetek óta sorsára váró Delia-féle karácsonyi tortát


Mézeskalácsunk.

És persze sütöttünk is. 
Gesztenyés, narancskrémes tekercs

A boltból:
3 tojás
115 gr cukor
225 nem édesített gesztenye massza
1 narancs reszelt héja és leve
porcukor
225 gr sajtkrém
1 evőkanál méz
1 narancs

A munka:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázon kb. 4-es fokozat) és egy lapos tepsit (kb. 30 x 20 cm) kenjünk és papírozzunk ki. A tojás sárgáját és a cukrot keverjük habosra. Egy külön tálban keverjük össze a gesztenyemasszát a narancslével és a reszelt héjjal majd keverjük a tojáshoz. A tojásfehérjéből verjünk habot és lassan, kanalanként forgassuk a gesztenyés masszába. Öntsük a tepsibe és kb. 30 perc alatt süssük készre. Ha megsült hűtsük 5 percig, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a krémhez a sajtkrémet keverjük össze a mézzel, reszelt narancshéjjal és keverjük bele  a megpucolt és apróra vágott narancsot ( a pucolásnál a fehér részt teljesen le kell vágni, különben keserű lesz). Egy sütőpapírt szórjunk be porcukorral, tegyük rá a tésztát, kenjük rá a krémet és tekerjük fel.
A könyv azt írja, hogy nem baj, ha egy kicsit törik, az adja meg a baját. Hát a mienk tört is, meg egy kicsit lapos is volt. És nagyon finom. Egyáltalán nincs erős gesztenye íze és a narancsos krém kifejezetten finom volt.


 
És az új év első napján hazarepültünk egy kicsit pihenni.
Ráérő időmben sokat gondolkodtam, hogy hogy is csináljam ezt az autodidakta sütő sulit. Mert hát, az jó, hogy sütögetek, de valami féle rendszer azért kéne.
Azt találtam ki, hogy próbálok a könnyűtől a nehéz felé haladni, (félelmetes logikám van, nem?) de ha valami nem sikerül akkor nem ugrom át a “szintet” hanem a következő csúszik. Tehát ha bukok, akkor ismételek.
A leckék valahogy úgy lennének,hogy
1, kekszek és sütés nélkül készülő sütemények, kész tésztából készült sütemények
2, muffinok, lepények, tepsis sütemények
3, piskóták, linzerek
4, kenyér féleségek
5,kelt tészták, vajas/hájas/leveles tészta
6, torták
7, rétesek
8, Sacher torta (mert azt hiszem ez a mumusom)

Valahogy így gondoltam, persze ez még biztos változni fog az idő múlásával. A kenyérrel majd folyamatosan próbálkozom, de igazán tanulási szándékkal  csak a 4. szakaszban fogok sütni (ide sorolom a reggelire készíthetőket is, mint pl. croissant, zsemle, kalács, briós). Szeretném egy év alatt “kijárni” az  iskolát.

Hát, a terv megvan. Most kezdjük el a megvalósítást.

Ui: Képzeljétek újra kezdődik az egyik kedvenc műsorom a The Great British Bake-Off. Az előző évadnak csak a  végét kaptam el, de nagyon szerettem nézni. A nyertes Ed Kimber banktisztviselő volt, a műsor után elhagyta a pénz világát és jelenleg  csak a hobbijának él és sütöget. Nekem ő volt a kedvencem. Mindenféle tradicionális angol süteményt, pitét (ami itt nem mindig édes), kenyeret sütnek és kizárólag amatőr “cukrászok“ jelentkezhetnek. A szakmai zsűri pedig eldönti, hogy ki a legjobb.  Bár csak én is úgy tudnék sütni, ahogy ők.


2 megjegyzés:

  1. ezt a gesztenyést tuti, hogy megcsinálom. csak még gyűjtöm az energiát. A Delia tortád kurva szép lett, remélem ehető is. :) Puszi

    VálaszTörlés