2011. február 2., szerda

Tele van a ...

... kekszes dobozunk.

Bár még mindig nem vagyok túl a vizsgákon a hétvégén mégis újra nekiálltam vagyis folytattam a sütni tanulást.
Az eltervezett tanrendnek megfelelően a könnyű szinten kezdtem.  Telesütöttem három kekszes dobozt. Az otthonról hozott kekszek (Ez úton is újra köszönjük az anyukáinknak az elemózsiát.) már a végüket járták, szegény Lacinak már alig volt reggelire való. Merthogy ő szeret kekszet vinni reggelire és a munkahelyen a reggeli teával megeszi. Kekszet sütni jó, mert haladós és nem nagyon lehet elrontani, viszont a sok vaj miatt gyorsan kell vele dolgozni. Nagyon gyorsan. 


Van egy könyvem amiben 50 variáció van egy alaptésztához és kekszkészítővel (mármint azzal a pisztoly szerű izével) is készíthető. 

Az alaptészta ami aztán kedv és ízlés szerint variálható.
A boltból:
225 gr puha vaj
140 gr cukor
1 tojás sárgája
2 evőkanál vanília aroma
280 gr liszt
egy csipet só
A munka:
A vajat a cukorral keverjük habosra. Tegyük bele a tojást, vanília aromát, lisztet, sót és az egészet dolgozzuk össze. Ha a hozzávalók rendesen elvegyültek formázzunk egy gombócot és tegyük a hűtőbe kb. ½ - 1 órára. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gázon kb. 5-ös fokozat).
A kihűlt tésztát tetszés szerint formázhatjuk (pisztollyal mintára, golyókat csinálhatunk belőle és pohár aljával vagy csak simán tenyérrel  lapíthatjuk majd kipapírozott tepsin süssük aranybarnára (kb. 10 – 12 perc). A tepsiben tegyük egymástól messze őket, mert a vajtól megolvadnak és összesülnek
Süteményrácson hűtsük ki.

Amiket mi sütöttünk:



Narancsos-csokis virágok
A boltból:
Az alaprecept és még
1 narancs reszelt héja
2 evőkanál narancslé
115 gr fekete csokoládé
A munka:
Ekészítés az előbb leírtak szerint. A narancshéjat és narancslevet a lisztel együtt keverjük a tésztához.. Vízgőz fölött olvasszuk meg a csokoládét. A kekszeket süteményrácson hűtsük ki teljesen és mártogassuk az olvasztott csokoládéba.

Melaszos keksz
A boltból:
Az alaprecept és még
2 evőkanál sötét színű melasz (aki esetleg tud szerezni Black Treacle-t akkor azt használja)
1 evőkanál fahéj
½ evőkanál reszelt szerecsendió
½ evőkanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál aprított dió vagy mogyoró esetleg mandula
A munka:
Megegyezik a fent leírtakkal. A melaszt a vajjal és a cukorral együtt keverjük el, a fűszereket a liszttel együtt adjuk a masszához.
  
Meggyes-mogyorós keksz
A boltból:
Az alaprecept és még
1 narancs reszelt héja
55 gr apróra vágott aszalt meggy
100 gr apróra vágott mogyoró
A munka:
A fent leírtak alapján készül. A meggyet a végén tegyük bele a liszttel együtt. Ha készen vagyunk egy folpackon csináljunk henger formát a masszából és a külsejét vonjuk be az apróra vágott mogyoróval. Így tegyük be a hűtőbe hűlni. Sütés előtt kb. 5 mm-es szeleteket vágunk és úgy sütjük meg.

Mandulás ropogós
A boltból:
Az alaprecept és még
225 gr apróra vágott mandula
A munka:
Minden mint eddig. A liszttel együtt keverjük a mandulát a tésztához.


Meggyűlt a bajunk a tésztákkal, mert a vaj nem akart megkeményedni, hiába volt hidegen. Ahogy elkezdünk vele dolgozni már olvad is a tészta. Jobb sima kocka vajat vagy margarint használni az ugyanis sokkal jobban megkeményedik mint a dobozos. Laci próbálkozott a pisztollyal s hát eltelt egy kis idő mire a pisztoly és a tészta megértette, hogy úgysem tudnak menekülni. A meggyes-mogyorósat a fagyasztóba tettük. Na, úgy lehetett vele dolgozni. De mire felszeleteltem már a vége olvadt is. És gondolom mondanom sem kell, hogy az 5mm-es szeleteket messze túl léptem. 

Viszont nagyon finomak. Mind. Most vagy egy hétig van elég kekszünk.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a sok finom keksz receptet, a fiam talált rá erre az oldalra, nagyon hálás vagyok mindkettőtöknek.
    Manyi

    VálaszTörlés
  2. A hétvégén tele lett az én kekszes dobozom is. Tényleg nagyon finom. Rendkívül gyorsan elkészíthető és nagyon jó porhanyós. Kézzel készítettem a mintákat és nagyon klasszak lettek. Sajnos olyan jól sikerült, hogy már készíthetem a következőt.
    Kérek még ilyen gyorsan elkészíthető receptet.
    További sikeres sütést.
    üdv. Winnifred

    VálaszTörlés